Jordanian cuisine

Makanan kat bawah ni namanya Mansaf...selalunya dimasak bila ada special occasion saja kalau tak silap...Baru-baru ni ada coursemates lelaki from Jordan yang berbesaq hati nak masak and jamu we ols makan...kumpul punya kumpul dapat la dalam 15 orang...Tunggu punya tunggu makanan pun sampai...3 talam besaq mansaf macam kat bawah ni...



Mansaf ni makan dengan soup yang dalam bekas biru tu...
yang tu namanya yogurt soup...
*tak lalu sangat*


Pheww! serious banyak gilss cek habaq bagi! kalau orang Jordan makan satu talam 3-5 orang tapi orang Malaysia satu talam 15 orang makan pun tak boleh nak abehkan taw...tak tipuu! yang kuning tu macam nasi biasa saja...at first i thought it was like sticky rice, tapi bukan...then yang ataih tu ofkos la ayam...dah la potong besaq gedabak...amik seketoi tapi share dua orang...tu pon jenoh nak kunyah bagi perabeh...dok terkujat-kujat tengok hang aku sebab tak berapa lalu nak telan...haha

Yang kat bawah ni pulak tak ingat dah nama apa...dalam daun anggur tu ada nasi dengan apa tah...masak dengan ubi kentang n segala bagai perencah...macam herba-herba pon ada kot...Terrsangatlah masammm okeh! Tak berapa nak boleh telan jugak yang ni...but certain orang suka ni....but not me for sure =) 



Tapiiii!

Pistachio Baklava kat bawah ni sedap =) 
cuma manis la sikit...baklava memang manis-manis pon salunya kann...
kalau selalu makan muka misti ada maniss jugak! =P


*gambaq baklava ni google saja*



Satu tin baklava pon kompem boleh abehh punya kott! =D

Sapa nak rasa boleh la pi mengorat brader-brader Jordan...
Depa pandai masak wooo! haha
Anak pon nanti comei-comei...kehkehkeh
*TDDMKA*





18 comments:

h A n Y S said...

tengah2 lapaq ni, dok pulak baca pasai makanan..btambah lapaaaa.. T__T

;p

norhatizahmohamed said...

lapar plak tengok makanan (--_)

nur fadzlyne said...

Tetiba lapo eh tgk mknn shedapp nih ;)

saya_arief said...

perut kenyang pon jadik lapar balik tengok gambar2 nih. tapi nak menyebut name nye tu berbelit2.
haha.

gadisBunga said...

awak tlg kirim salam kat mamat jordan yang single yek. hehehe!!!

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

h A n Y S:
hehe p makan kaih..satg masuk angin perot tu =D

norhatizahmohamed :
cepat cari makanan :D

nur fadzlyne:
hee makanan tu xbrapa kena dengan tekak wani sebenaqnya..kui3

saya_arief:
kena cari aweks jordan pulak la kot..nanti boleh dia ajarkan..weee :D

gadisBunga :
haha..ada ramai..nanti wani tgk yg mana yg paling ohsem untuk GB naa..kihkihkih

Akulah Pak Lan said...

Awek jordan pandai masak tak?

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

Akulah Pak Lan :
pandai masak makanan depa ja la tp kot..hehe

Eyza Syazwan said...

ahhh sedapnyaaa , dh pernah try yg ne bungkus ngn daun anggur tu. mmg sdp :s

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

Eyza Syazwan :
ok set! da bole carik mamat jordan dah..dpt la mkn tiap2 hari kannn =D

oshinz said...

oit.. aritu frust komen tak bleh nak post. choi choi choi..

yang dalam daun anggur tu namenye gawali kan? i rase menu-menu die kena rename blek ah. satu tu: guatalalu. satu lagi tu: memanginsafnakmakan. hahaha. tak selera kot.

sedap lagu sambal tempoyak.

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

oshinz :

gawali? bahaha..wa suda lupa la amoii! telima kasih naa :)

'guatalalu' tu gua paling setuju..*ciken dance*

zOeY zAu YaH said...

aduhh semuanya nmpk sdp =.="

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

zOeY zAu YaH :
hehe boleh la nak ditelan tapi bila bnyak sangat pon lemah gak nak abehkan..hihi

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Sedapnyaa... kalau K. Mirror ada kat situ, abis licin K. Mirror makan semua.

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

Miss Mirror a.k.a Sam :
hehe..la aritu silap xjemput sis sekali..kalau jemput tak la membazir..kann...next time okeh...hehe

Fifi Rahmat said...

adoiiii. ter-view entry neh pukul 12.30 mlm. lapoooor neh!

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

Fifi Rahmat :
supper jomm? haha

*cheh macam dekat ja dok ajak bagai kann..heee

Google Analytics Alternative