jangan pandang orang sebelah mata



jangan ingat orang yang selekeh tu orang bawahan...
dan jangan sekali-kali pikiaq orang-orang yang pakai kot tu pegawai atasan ja...
gaya dan penampilan bukan penentu segalanya...
kadang-kadang ya, tapi kadang-kadang tak juga...


siapa sangka seorang yang berpangkat Dato' ialah seorang pembantu tadbir sahaja?

-ini kisah benar-


*sambil bisik-bisik cot cet-cot cet*

W : dia bukan pegawai kot...yang jaga kaunter ni salunya gred 17 ja agaknya...
O : tengok gaya macam pegawai ja u?
W : tu la tak sure la kan...

*tgk balik senarai nama yang dah jawab questionnaire*

W & O : hahh?? dia ni Dato'?
O : haa..tu la i dah kata dia mesti pegawai...tengok gaya dia dengan kot dia...
W : a.ah la kan u...tengok gaya memang macam pegawai...tapi tak kan jaga kaunter ja?

*musykil tapi still percaya dia pegawai atasan*

W : i nak try check jawatan Dato' tu la...dia Dato'....bapak dia pon Dato'....walaweyy! *dia nak cari menantu dak agak-agak? HAHA* ----> selingan
O : ha la...mesti orang hebat ni kan...

*gigih p check jawatan dia pulak...memang dasar minah kepoci dua orang*

W & O : hahh? takkan dia pembantu tadbir? kan dia Dato'...ingatkan Ketua Pengarah or etc.



*masih kurang percaya*


p/s:
walau sapa pon seseorang tu...pegawai tinggi or rendah....kita tetap kena hormat...





16 comments:

koko cokelat said...

tu la wani, hakikatnya org kita nih suka tgk luaran dlu...suka sgt la judge book by its cover....sighh

monall hasmizan said...

so, don't judge a book by its cover..

Aisya J said...

haha ramai je orang mcm ni kan :) nak buat cemana :) tuhan je tahu kita mcm mana sebenar benarnya :)

oshinz said...

gaya kena lebih weh!!! haha. unbelievable tau dak?!!!!! kalo i pakai cincin berlian besar gedabak siap buh mekap ade gaya bleh jadi datin tak? praktis gitu! hahaha.. choi!

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

koko cokelat :
waaa welcome back koko!
yupp kan..huhu..tu memang benda biasa kan koko :)

monall hasmizan:
agreed! eh monall! haha..welcome back jugak :)

Aisya J:
hehe..kadang2 tersilap nilai orang..kalau yang baik2 xpa..jgn yg buruk2 sangat ja dah la..huhu

oshinz:
hahaha..jgn nak verangan ye kau noks! ekeke..xleh belah la kan..mesti muka kita terkejut yg buruk tu..haha...*malu!

Lan Bingka said...

ada orang bawak kete kecik, nampak biasa2 je..padahal tu kereta ke-3 dia. Kete besar simpan kat umah..

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

Lan Bingka :
betoi! keta besaq simpan utk jln jauh ja..hihi

gadisBunga said...

sok sek sok sek mmg best. heheh~

apa pun, jgn tertipu dgn luaran. pesanan ikhlas dari GB. :D

aleen aiden said...

hahah,ni ape motip cek2 position org name bagai neh?cis2!alin single lagi!tolong kenenkan.hak2 :P

dafFodiLs (",) said...

tu mesti kisah benar wanie ngn oshinz hahaha

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

gadisBunga:
heee..sok sek sok sek tu hobi :)
ok thanks for the pesanan ikhlas.!

aleen aiden:
haha..aleen pon nak jugak ka?ekeke..moh ler sini..join the club..ngeh3

dafFodiLs (",):
hahaha...kurang asam punya budak kecik! gigit satg ha..diam2 sana duduk..keh3

Shawn Razaleigh said...

dont judge book by its cover, kata orang kampung gua.hehehe

nice one!!

aleen aiden said...

wani....hu3

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

Shawn :
Haha...tepat sekali! :)

Aleen:
Hee :D

aleen aiden said...

wani..hapdetla2...da lame xhapdet kan...hu3

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

aleen aiden:
ok2 odw..hihi..ada satu post utk aleen pasni ok :))

Google Analytics Alternative