Hasil Tanaman Cili..Best!


ni la rupa pokok cili tuh..banyak kn 1 pokok tu hasilkan cili..


see...sehat kn..panjang ja hasil dia..


nih yg baru disemai..blom ada hasilnya..


ni lagik..da la tempoh xlama nk berbuah..geram3!



emm..geramnya tengok cili tu kn..bes sgt..
nih kat area depan umah wani..
diusahakan oleh my dad n his frens..
ada membe abah tu wat bisnes nih..
so ni tapak utk dia wat sebagai display kat client dia la..
dia guna baja yg dia wat sendiri..
yg dipelajarinya di Korea..
baja jenis cecair..ala lupa lak nama baja tuh..
hehe

dia tengah men'commercialkan' baja tu kat seluruh Malaysia skang nih..
sapa yg ada tanah n nk wat bley la btaw pakcik tu then nnt dia usahakan tanah tu n untung hasil cili tu bahagi 2..
agak mudah la..
em sepokok brapa tah dowg jual..
nnt kene tny balik..hehe ramai yg bli sampai 200 pokok..
2000 pokok..
em kalu ada tanah wat sendiri pon boleh..
order je pokok dowg antar..syiokk kn..
ish nk kna jadi usahawan muda la camni..hoho

em 1 pokok yg kecil tu bleh mengeluarkan 60-100 biji cili taw..
adehh..bes gila tgkk..hehe
da la sehat ja suma cili tu..besar n panjang lak..untungg....!
heee
ska3!


:eheh:




13 comments:

azizan4444 said...

bnyk nye cili..ni klu masuk dlm tomyam bez ni..hoho!

KhairiL's said...

bisnes mcm ni blh untung
hehe

aianna said...

waa geramnye tgk cili2 tu semua!!rase ank petik2 je..adeyh..hiks

syafawani said...

wani:azizan
emmm dap mm..hehe..yummy tomyam!

wani:khairil
hehe..yup..bole..sepokok bukan mahal mana..tp hasil sepokok pon da bole wat jualan kecil2an..hehe

wani:aianna
geram kn..bes2!
hehe
tyme petik la besss sgt2!:)

naqiubex said...

Wow.. kagum dengan pakcik mu!

mamma mia! said...

besar dan pnjg - woi akma!! gile kotor otak ko!! ha3

syafawani said...

wani:naqiubex
ehe..bukan pakcik btol ae:)

wani:mamma mia
opsss..heeee..em cili la..xpe3..ehehe

joegrimjow said...

berkebun sihatkan minda

syafawani said...

wani:joe
ya3..btol3..
em cita2 baru:petani moden..haha

BeMiE said...

boleh bagi kontek no.abah.. tak? hehehehe

MiSTa NaIm said...

wa...manyak bez la..xpa2 t aku uoload lak pic tanaman aku ye,,,btw leh tnya abah kite x dia gune baja apa ek

MiSTa NaIm said...

nak jgk baja tu ha

MiSTa NaIm said...

klu da kontek abah nak jgk..dok area mn ek?

Google Analytics Alternative